Koronavírus: Az EJEB felfüggeszti a határidőket Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EJEB rendkívüli intézkedést hozott, amellyel egy hónapra felfüggesztette a kérelmek benyújtására előírt hat hónapos, valamint a folyamatban lévő ügyekben előírt határidőket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága számos kivételes intézkedéssel reagált a példátlan globális egészségügyi válságra, figyelemmel a francia hatóságok és az Európa Tanács nemrégiben hozott döntéseire, amelyek a Strasbourgban székelő bíróság működését is érintik.

A Bíróság alapvető működését egyelőre fenntartják, és a különösen sürgős ügyeket tárgyalják is. Ennek érdekében az EJEB-nél is főszabállyá vált a távmunka, amely elengedhetetlen a működés fenntartása érdekében.

Az EJEB eljárási szabályzatának 39. cikke alapján meghatározták a sürgős kérelmek vizsgálatának szabályait. Ezek a szabályok azonban csak akkor alkalmazhatók, ha fennáll a közvetlen visszafordíthatatlan károsodás veszélye.

Az EJEB helyiségeit bezárták, a márciusban és áprilisban tervezett meghallgatásokat törölték.

A kérelmek benyújtására előírt hat hónapos, jogvesztő határidő alkalmazását, illetve a folyamatban lévő ügyekben előírt határidőket, 2020. március 16. napjától, az Emberi Jogok Európai Egyezményének 35. cikke alapján kivételesen egy hónapra felfüggesztik.

A bevezetett intézkedéseket a közegészségügyi helyzetre tekintettel folyamatosan felülvizsgálják és mindent megtesznek az EJEB működésének biztosítása érdekében, de maradéktalanul betartják a Franciaország által  megállapított szabályokat.

(echr.coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 13.

Munkáltatói kisokos a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre

Milyen hatással van a vírus a munkaviszonyra? Milyen praktikus tanácsok adhatók? Melyek a munkáltatók és a munkavállalók alapvető jogai és kötelezettségei? Mik a vis maior munkajogi vonatkozásai? Melyek a hatósági zárlat esetén irányadó szabályok? Ezekre és sok más kérdésre ad választ a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összeállítása.
2020. március 13.

A koronavírus-járvány munkajoga

Egyre komolyabb készültségi helyzet van idehaza is a járvány miatt. De vajon milyen jogai vannak egy munkavállalónak, és milyen egy munkáltatónak karantén idején? Egyáltalán, mikor lehet karantént kihirdetni és ki viseli a költségeket? E kérdésekre igyekszik választ adni összefoglalónkban dr. Kricskovics-Béli Boglárka ügyvéd a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda munkatársa.
2020. március 16.

A büntetés-végrehajtási szervezet is felkészült a koronavírus elleni védekezésre

A büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését a hazai börtönökben.
2020. március 12.

A koronavírus megfelelő alapul szolgálhat-e a szerződés teljesítésének elmulasztására?

A koronavírus-járvány magyar kereskedelemre gyakorolt hatása már most is számottevő. A vállalkozásokkal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés az, hogy a koronavírus megfelelő alapul szolgálhat-e a szerződés teljesítésének elmulasztására, és milyen kártérítési következményekkel jár ez. Dr. Krisztián Alexandra és dr. Tamási Artúr, a Baker McKenzie vitarendezési csoport társvezető ügyvédje gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.
2020. március 13.

Fővárosi Törvényszék: korlátozott ügyfélfogadás, elmaradó tárgyalások

Több korlátozást is bevezetett a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöke, Tatár-Kis Péter az FT illetékességi körébe tartozó bíróságokon a koronavírus terjedésének megakadályozása, a fertőzésveszély megelőzése, valamint a foglalkoztatottak egészségi állapotának megóvása érdekében – közölte a törvényszék sajtóosztálya.
2020. március 16.

Mit jelent a rendkívüli ítélkezési szünet?

Fő szabályként a bíróság nem tart tárgyalást és a határidők sem telnek. Az ítélkezési szünet sem a régi, sem az új perrendtartás szerint nem érint minden bírósági eljárást. A Baker McKenzie összefoglalója.
2020. március 13.

Megelőző intézkedések a bíróságokon

Megelőző intézkedéseket rendelt el a hazai bíróságokon az Országos Bírósági Hivatal elnöke az új koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.