A jövő jogásza

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. május 6.
Rovat:

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban és tanulj. A május 2-ai hét legizgalmasabb ügyei következnek.

Rage against the machine

Szerző: Marcell Olajos
Dátum: 2017. május 5.
Rovat:

The robots haven’t just arrived to the workplace – now they are expanding skills, showing emotions, and interacting with us on a higher level. The advances happening in technology are visible, and it’s becoming evident that our „co-workers” are going to be machines and algorithms. The robots are coming and they coming fast – but for the problems coming with them, we have no legal answers whatsoever. Although these cases do not occur on a daily basis yet, it’s only a matter of time that we need to make the regulations for the robots in our society.

A K+F-minősítés dilemmái: mersz és felel(het)sz!?

Szerző: Géza Tóth
Dátum: 2017. május 4.
Rovat:

A szerző a kutatás-fejlesztés (K+F) jogi környezetének, különösen a jogintézmény adó- és büntetőjoggal fennálló viszonyának bemutatására törekszik, értekezve a párhuzamos felelősségről és az önálló tevékenyég körében végzett obligatórius, ex ante K+F-minősítés szükségességéről, az e kérdéskörben szerinte fellelhető törvényhozási mulasztásról.

Kimarad a street food? – Áfa-csökkenés 2017

Szerző: Ars Boni – Jogászvilág
Dátum: 2017. április 21.
Rovat:

A 2016. év során elfogadott adótörvény-módosítás alapján 2017. január 1-jétől 27-ről 18 százalékos mértékre csökken az adó mértéke az „étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom keretében megvalósult szolgáltatásnyújtások” után [1]. Majd az ezen szolgáltatások áfája 2018. január 1-jétől 5 százalékra változik. Az adócsökkentéstől a kormány a szektor fehéredését és a szolgáltatások minőségének javulását várja. Nagy kérdés, hogy a nem hagyományos vendéglátási formák, mint a street food, beletartoznak-e a szabályozásba?

Nyomtatószalonunk kínálatából: Mona Lisa, Disney-plüssfigura

Szerző: Kaskovits Melinda
Dátum: 2017. április 13.
Rovat:

A mindössze 30 éve létező 3D-s nyomtatással a szerzői jognak még nem sikerült felvennie a lépést az Egyesült Államokban. Sok a kérdés, a kétely, a per és a bizonytalanság, ám a joggyakorlat szép lassan kialakítja a végső szabályozást. Meg kell hagyni, hogy ez a jog szempontjából ingoványos talaj a fizikai világban egy „tektonikus lemez” lehet, amely alapjaiban rengetheti meg a jelenleg működő piacot, változtathatja meg a fogyasztói szokásokat, hiszen rengeteg lehetőség lakozik benne. Az ipari innováció felgyorsulhat, ezzel párhuzamosan jogsértések melegágya is lehet az otthoni eszközök elterjedése miatt, sürgető tehát egy jól átgondolt szabályozással előállni, megelőzendő a változások miatt jelentkező „földrengések” kellemetlen hatásait.

 

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. április 7.
Rovat:

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

A válságmegelőzés új eszköze: a makroprudenciális politika

Szerző: Király Péter Bálint
Dátum: 2017. április 7.
Rovat:

A szerző az alábbi cikkben igyekszik bemutatni a gazdasági válsághoz vezető piaci kudarcok megakadályozására felerősödő, a pénzügyi rendszer egészét lefedő és ellenőrző makroprudenciális politika fogalomrendszerét és az MNB mint makroprudenciális hatóság elszámoltathatóságának problémáit.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. március 31.
Rovat:

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted. 

Megújul a dr. Vathy Ákos-díj

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2017. március 28.
Rovat:

Idővel az ország minden fiatal bírája pályázhat a dr. Vathy Ákos-díjra – fogalmazott lapunk kérdésére a Nyíregyházi Törvényszék és a Fővárosi Törvényszék elnöke egyaránt. Az elismerést 1995-ben a névadó halálának évében és az ugyancsak róla – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság és a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának egykori vezetőjéről – elnevezett alapítvány létrehozása óta ítélik oda olyan fiatal bíráknak, akik hozzájárulnak az általa vallott és megvalósított értékek megőrzéséhez. Az alapítvány ugyan megszűnik, de a díj tovább „él” az említett két törvényszék gondozásában, és jövő évtől már civilisztikai ügyszakos fiatal bírák, valamint bírósági titkárok is megpályázhatják.