Alternatív vitarendezés a digitális kihívások kapujában

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. december 10.
Címkék: , , , ,
Rovat:
A 2018. december 3-4 között megrendezett III. Alternatív Vitarendezési Konferencia fókuszában a digitalizáció állt. A Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, a Pénzügyi Békéltető Testület, valamint a Wolters Kluwer Hungary Kft. által szervezett rendezvénynek idén is a Magyar Tudományos Akadémia adott otthont.

A konferenciát dr. Kovács Erika, a Magyar Nemzeti Bank keretei között működő Pénzügyi Békéltető Testület elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a Testület a hazai alternatív vitarendezés fontos pilléreként támogatja a vitarendezési kultúra fejlődését és elterjedését, emellett kiemelte, hogy megalakult a Mediációs Bizottság, melynek célja egy, az alternatív vitarendezési módszereket továbbfejlesztő tanulmány elkészítése.

Köszöntőjében dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírósági közvetítésről szólva elmondta, hogy a 2012-ben elindult közvetítés eredményeként mára a mintegy ötezer peren kívüli eljárás több mint felében megállapodás született, és azoknak a pereknek a 30 százalékában is egyezséget kötöttek a felek, amelyekben nem hozott eredményt a mediáció. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Y és Z generáció internetezési szokásairól szólva azt emelte ki, hogy pénzügyi területen is azonnali visszacsatolási igényük van.

A köszöntőket követően a résztvevők meghallgathatták dr. Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár előadását a kormányzati digitális kihívásokról törekvésekről és eredményekről. Kiemelte, hogy elsősorban a kkv szektor digitalizációja szempontjából vannak még teendők.

Virányi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar, Szociológiai és Kommunikációs Tanszékének docense szemléletes előadásából a konferencia meghívottjai betekintést nyerhettek az X, Y és Z generáció fogyasztási szokásaiba.

Kékedi Szabolcs, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztály vezetője előadásában azt hangsúlyozta, hogy a digitális bíróság projekt E-akta alkalmazása hamarosan lehetővé teszi, hogy az iratok a nap 24 órájában, online is elérhetőek legyenek. A távmeghallgatási rendszer segítségével pedig a tárgyalóteremtől különböző helyszínen tartózkodó személyek meghallgatására is lehetőség nyílik.

Az előadásokat követően izgalmas pódiumbeszélgetés zajlott a „LegalTech – Global Hackathon” versenyről a nyertes magyar csapat tagjaival. A beszélgetést Tóth Gábor, a  Wolters Kluwer Legal & Regulatory Global Innovation igazgatója vezette. Tóth Gábor elmondta, hogy a Global Legal Hackathont idén először rendezték meg, amerikai szervezésben. A háromfordulós verseny első fordulóját a világ minden táján egyszerre, 40 helyszínen tartották, több mint 800 versenyző részvételével. A résztvevőknek 48 órán belül kellett olyan szoftvert kitalálniuk, amely képes forradalmasítani a jogi szektort. Az ötleteket private vagy public benefit kategóriában várták. A versenyen induló magyar csapat tagjai: Danoczy Bálint, Bihary Gergely, Elődi Márton, Lakatos Péter, Nagy Kristóf) és jogász (Bihary Dániel, az ELTE ÁJK negyedéves joghallgatója). A verseny hazai fordulóját a Wolters Kluwer Hungary Kft. rendezte, amelyet megnyert a csapat, majd a nemzetközi selejtezőn 14 másik csapattal együtt jutottak tovább. A New Yorkban 2018. április 20-22. között megrendezett döntőn is első helyezést értek el az általuk fejlesztett „Revelau” elnevezésű projekttel. A versenyen nemcsak az ötletet, hanem annak megvalósíthatóságát és üzleti megalapozottságát is értékelték. A magyar csapat által életre hívott alkalmazás az európai általános adatvédelmi rendeleten (GDPR) alapul, segítségével a felhasználók egy kattintással megismerhetik, módosíthatják vagy törölhetik a róluk tárolt adatokat. A cégek felé pedig olyan felületet biztosít, ahol nyomon követhetők a beérkező adatkérések.

A verseny 2019-es magyarországi fordulójának házigazdája szintén a Wolters Kluwer Hungary Kft. lesz, 2019. február 22-34. között.

A konferencia második napján egyrészt nemzetközi kitekintést kaphattak a részvevők az alternatív vitarendezésről a Dániából és Franciaországból érkezett előadóktól, másrészt meghallgathatták a Pénzügyi Békéltető testület által egyetemistáknak és fiatal diplomásoknak kiírt pályázaton díjazottak előadásait. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testülete által kiírt pályázat célja az alternatív vitarendezés tárgykörébe tartozó tudományos kutatási tevékenység támogatása.  A díjazottak az elismerésen kívül a Magyar Nemzeti Bank több szakterületén, valamint a hazai alternatív vitarendezés terén leginkább elismert ügyvédi irodákban eltölthető szakmai gyakorlati lehetőséget is kaptak.

Kapcsolódó cikkek:


A Brexit hatása az adatkezelésre
2019. március 20.

Számos szektorban kell a Brexitet követő időszakkal kapcsolatos nyitott kérdésekre választ találni, az adatvédelem területén is.

A minőségi cserére alapított felmondás
2019. március 20.

A minőségi cserére alapított felmondás

A minőségi cserével indokolt felmondás jogszerűségéhez a munkáltatónak egy tisztán a működésével vagy éppenséggel a munkavállaló képességével összefüggő indokhoz képest több körülményt kell tudni bizonyítania egy esetleges munkaügyi perben.

Új internetes felületet vitarendezési ügyek intézésének megkönnyítésére
2019. március 19.

Új internetes felületet vitarendezési ügyek intézésének megkönnyítésére

Az Európai Bizottság új online felületet tett elérhetővé, amely a társaságok és jogi képviselőik számára megkönnyíti, hogy kartellügyekkel kapcsolatos engedékenységi és vitarendezési eljárások és nem kartellügyekben folytatott együttműködés keretében nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.