Bejegyzések EUB címkével

Az uniós joggal összhangban van a tévesen kifizetett áfa visszakövetelése
2019. április 12. Cégvilág

Az uniós joggal összhangban van a tévesen kifizetett áfa visszakövetelése

Az áfa levonhatóságát érintően a magyar jog, összhangban az uniós jog elveivel, helyesen teszi lehetővé a beszerző számára, hogy az értékesítőtől visszakövetelje a tévesen kifizetett áfát, az értékesítő pedig az adóhatóságtól kérheti ugyanezt – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi központú bírósága csütörtökön.

2019. április 4. Napi

Légitársaságok: nem minden estben kell fizetni a késésért

A légitársaság nem köteles kártalanítást fizetni az utasoknak, ha bizonyítani tudja, hogy a légi járat törlését vagy legalább háromórás késését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden észszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi központú bírósága csütörtökön.

Nagyobb szigort szorgalmaz a renitens tagállamok ellen az uniós főtanácsnok
2019. március 28. Napi

Nagyobb szigort szorgalmaz a renitens tagállamok ellen az uniós főtanácsnok

Az Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania az uniós jogot sértő európai uniós tagállamok ellen folytatott eljárásait, az ítéletben kiszabott bírság befizetésére pedig rövidebb határidőt kell kiszabnia – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

2019. március 26. Napi

A kérelmek nyelvezete is befolyásolja egy eljárás időtartamát az EU bíróságán

A Fővárosi Törvényszék „Nemzetközi kommunikáció, jogi szaknyelv az EU-ban” címmel szervezett hiánypótló képzést, amelynek keretében gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg a résztvevők azt, hogy milyen fordítási folyamatokon kell keresztülmenniük azoknak az előzetes döntéshozatali kérelmeknek, amelyekkel a magyar felek az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordulnak. A képzésen szó esett arról is, hogy hogyan fordítják le az ítéleteket mind a 24 nyelvre, de a fordítások úgynevezett sémás szerkezetének okáról is beszélt az előadó.

A Kúria közleménye a Dunai ügyben hozott EUB ítéletről
2019. március 20. Napi

A Kúria közleménye a Dunai ügyben hozott EUB ítéletről

A Kúria szerint az devizahiteles törvények és a 2/2014 PJE együttes értelmezése lehetővé teszi, hogy a fogyasztó mentesüljön az árfolyamkockázat viselése alól, ha a szerződés a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt tisztességtelen.

2019. február 7. Napi

EuB: a családi juttatásnak nem feltétele a munkaviszony

Az uniós jog szerint nem kell, hogy valaki valamely tagállamban munkavállaló legyen ahhoz, hogy egy másik tagállamban lakó gyermekei után családi ellátásokra legyen jogosult – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.