Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Kocsis Mártonról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Kocsis Mártonnal, a MOL Nyrt. Compliance Főjogtanácsosával beszélgettünk.

III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Kocsis Mártonnal, a MOL Nyrt. Compliance Főjogtanácsosával beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

A kérdés talán egy picit pontatlan, mert az ember 18 évesen, éppen csak felnőtt – bár vitatkozni ezzel is lehetne – fejjel nem választ hivatást, pláne nem tudja, 15 év múlva mivel fog foglalkozni. Vannak persze jogászdinasztiák, ahol a kislányok, kisfiúk már 6 évesen tudják, ők csakis Iustitiának fogják szentelni az életüket, az enyém viszont a legkevésbé sem volt ilyen. Szüleim közgazdászok, a tágabb családban pedig főleg mérnökök, műszaki érdeklődésű emberek vettek körül. Én sem szerettem volna feltétlenül jogász lenni, de a matematika fiatalon megrémített, a történelemtudomány és az irodalom viszont kifejezetten vonzott, és mivel a vértől irtóztam, innen egyenes út vezetett a jogi egyetemre. A versenyjoggal egy adott történelmi – ha úgy tetszik, jogtörténeti – sajátosság útján ismerkedtem meg. Az egyetemen végzett gyakornoki munkát (amit egy ingatlannal foglalkozó ügyvédi irodában töltöttem) kifejezetten unalmasnak találtam, a közigazgatás viszont vonzott, de kevés volt az igazán politika-független munkahely. A GVH-nak viszont már akkoriban is országos híre volt, így beadtam egy pályázatot, és pályakezdőként a lehető legjobb helyre kerültem.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Talán pont az vezetett oda, hogy kissé mindig is bántam, hogy ennyire a humán tudományok felé fordultam: a versenyjog a legkevésbé „jogias” jogterület, merev és áthághatatlan szabályok helyett mindig a való élethez, a közgazdaságtani szükségszerűségekhez, a jogszabály betűje helyett a tényleges helyzetekhez igazodik (gondoljunk csak a vállalkozáscsoport vagy a megállapodás versenyjogi definíciójára!); és nem ritka egy-egy piacelemzés során az ökonometria, a konkrét számolás sem. Amikor később ügyvéd lettem, néhány – egyébként kifejezetten nagytudású és általam sokra tartott – kolléga csodálkozva kérdezgette: „hol tanultál így excel-t kezelni?”. Számomra ez a versenyjog szépsége, és ezért marad örökké a kedvenc jogterületem, akkor is, ha az élet néha más irányokba sodor felőle.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

A pályakezdő munka és a tanulás folyamata a GVH-ban. Kitűnő kollégáktól, nemzetközi szakértőktől, jó vezetőktől és jó barátoktól tanultam meg mindent, amit a versenyjogról akkoriban tudni lehetett. Ezért örökké hálás leszek. Az ügyvédi pályára lépést, ahol is az ügyvédi hivatás csínját-bínját is kiváló kollégáktól sajátíthattam el (és meg kell mondjam, ez legalább akkora kihívásokat rejtett, mint jártasságot szerezni a versenyjogban). Végül pedig a jelenlegi pozícióm elérését említeném, ahol egy 8 fős, nemzetközi csapatot kell vezetnem, és az egyik legnagyobb regionális vállalatcsoport jogszabályi megfelelését kell támogatnom, immár nemcsak a versenyjog területén.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

Az éves konferencia kiváló fórum arra, hogy a szélesebb hazai jogkereső közönség is első kézből értesüljön a versenyjogi jogfejlődés minden lényeges újdonságáról. Minden évben nagyon érdekes szakmai diskurzus zajlik a rendezvényen, ezért a kezdetektől fogva, hol szervezőként, hol „csak” előadóként igyekeztem támogatni azt.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

Jelenleg a munkámon kívül „főállásban” egy hároméves kislány boldog édesapja vagyok, és ez meglehetősen behatárolja a szabadidős tevékenységeimet. Nem létező szabadidőmben nagyon szívesen utazom, más kultúrákat megismerni számomra mindig is a szellemi fejlődés csúcsát jelentette. Ha rendszeresen lenne időm sportolni, akkor a foci, a futás, a túrázás és a boksz az, amit szeretnék csinálni, leginkább ebben a sorrendben. Ha már minden kedvenc tevékenységemet kipipáltam, akkor pedig szívesen olvasok (főleg történelmi témájú műveket), és főzök.

Dr. Kocsis Mártonnal személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2022. május 12.

Az előzetes piaci konzultáció

Az alábbi írás azt vizsgálja, hogy a hazai közbeszerzési verseny fokozását célzó kormányintézkedések mit eredményeznek a piaci szereplők számára.

2022. május 12.

A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszonyra vonatkozó speciális korlátozások

Amennyiben megállapításra kerül, hogy a munkáltató köztulajdonban áll, akkor az általa létesített munkaviszonyokra néhány eltérő rendelkezést kell alkalmazni. Ezek az eltérések korlátozzák a felek szerződési szabadságát, megállapodásaik tartalmát annak érdekében, hogy megóvásra kerüljön a köztulajdonban álló vagyon, csökkenthető legyen az azzal való visszaélések száma.