Világjogász

2016. szeptember 21.

Veszélyes WLAN–EU-s döntés a közvetítő szolgáltatók felelősségéről

Ha a hírközlő hálózathoz való hozzáférés biztosítójának nem kellene az internetkapcsolatot biztonsági védelemmel ellátnia, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogot mindennemű védelemtől megfosztaná, ez pedig ellentétes lenne az igazságos egyensúly elvével – az Európai Unió Bíróságának döntése előzetes döntéshozatali kérdésben.

2016. szeptember 13.

A schengeni „C” típusú vízum

Hazánk 2007. december 21-én lett tagja a schengeni zónának, melynek nem az összes EU-s tagállam a tagja (pl. az Egyesült Királyság), viszont a térséghez tartozik néhány nem EU-s tagállam: Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein.

2016. szeptember 6.

A joghatósági kikötés érvényessége

Milyen pontosságú joghatósági kikötés felel meg a bíróság kiválasztására vonatkozó követelményeknek? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg az Európai Unió Bíráságának ítéletét elemezve, mely a joghatósági kikötés követelményeiről szól a Hőszig Kft. kontra Alstom Power Thermal Services-ügyben.

2016. augusztus 30.

Visszatérés a schengeni zónába

Cikksorozatunkban – valós jogesetek alapján – a schengeni határt érintő kérdéseket járjuk körbe a jogszabályok helyes értelmezésével. Leginkább arra vagyunk kíváncsiak, a legálisan Európába érkező harmadik országbeliek esetében milyen szabályok az irányadók, ha a legálisan itt tölthető időt túllépve illegális migránsokká válnak.

2016. augusztus 16.

Szárnyaló drónok – akadozó jogalkotás

A jog mindig az élet után “kullog”. Nincs ez másképp a drónok esetében sem. Írásomban az utolérésükre tett amerikai és európai szabályozási kísérleteket kívánom bemutatni.

2016. augusztus 12.

Crimes of corruption? In Hungary? Where?

When we hear the expression of corruption, the first things coming into our mind are the different types of bribery: bribery on business level or bribery at public offices. Besides the above, abuse of function likewise fall under the category as well as the so-called indirect corruption when someone literally makes a living out of his connections. Nevertheless, crimes of corruption usually appear as ‘necessary companion’ in case of misappropriation of funds or public procurement frauds.

2016. augusztus 11.

„Cápák a kék óceánban?”, avagy a Brexit lehetséges hatása a versenyjogi jogalkalmazásra

Dr. Marosi Zoltán, M.Jur., ügyvéd (Oppenheim Ügyvédi Iroda) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett. Egyetemi évei alatt a Bibó István Szakkollégium és a Láthatatlan Kollégium tagja volt. 2003-ban Chevening-ösztöndíjasként az Oxfordi Egyetemen szerez Magister Juris (M.Jur.) fokozatot európai és összehasonlító jog területén. 2003-ban csatlakozott a Freshfields Bruckhaus Deringer budapesti irodájához, 2007-es alapításától kezdve tagja az Oppenheim Ügyvédi Irodának. 2014-től az iroda partnere. Számos szakcikk es könyvrészlet szerzője a verseny-, a kereskedelmi és az európai uniós jog tárgykörében. Marosi Zoltánnal a Brexit potenciális versenyjogi vonatkozásairól beszélgettünk.

2016. augusztus 2.

Külföldi ítéletek elismerése

Mi a teendő, ha az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszeren továbbított adatok nem adnak egyértelmű útmutatást a tagállamok jogrendszerei közötti eltérésekből adódó nehézségek feloldásához?

2016. augusztus 1.

The Seeming Unsellability of Hungarian Film*

A cinematographic work is one of the most sensitive examples of shared intellectual property, as cinematographic works are inevitably born within a working community of its creators and financers.

2016. július 21.

A sofőr felelőssége a menetíró használatában

Az Európai Bíróságnak a menetíró készülék használatára vonatkozó szabályok és a tagállam arányos szankció megállapítására irányuló kötelezettsége kapcsán az Urbán-ügyben kelt ítélete óta a közúti szállításban érdekeltek figyelme fokozottan irányul az Európai Bíróság (a továbbiakban: EuB) „utazó” munkavállalókkal kapcsolatos gyakorlata iránt. Ezúttal az e tárgykörben kelt legfrissebb ítéletet ismertetjük.