A FitBit felvásárlását vizsgálja az EU

Az Európai Bizottság azért aggódik, hogy a viselhető eszközökön keresztül a Googlehöz jutó személyes adatok felhasználása vajon torzítja-e a versenyt.


Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Fitbit viselhető fitnesz kiegészítőket forgalmazó társaságnak a Google általi tervezett felvásárlásával kapcsolatban.

A Google 2019 novemberében jelentette be, hogy meg akarja vásárolni a Fitbit-et. A társaság akkor úgy nyilatkozott, hogy az üzlet sikeres lezárása érdekében a Fitbit felhasználók személyes adatainak védelmét és biztonságát garantálni kell. A Fitbit egyértelművé tette, hogy a vásárlói egészségügyi adatait nem fogják felhasználni a Google hirdetésekben. Kedden azonban az Európai Bizottság aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az üzlet nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz enged hozzáférést a Google számára, hanem a Google a Fitbit technológiájának birtokába jutva a jövőben hasonló terméket fejleszthet, ezzel tovább erősítve a vállalat jelenleg is aggasztó piaci erőfölényét. Az EU összefonódás-ellenőrzési rendeletei lehetővé teszik a Bizottság számára, hogy vizsgálatot indítson a felvásárlási ügyekben, ha valamely vállalat piaci erőfölénye elér egy bizonyos szintet.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi főképviselője elmondta:

A viselhető eszközök európaiak általi használata valószínűleg egyre növekszik majd az elkövetkező években. Ez együtt jár az ezen eszközökön keresztül keletkező adatok exponenciális növekedésével. Ezek az adatok alapvető információkat nyújtanak a felhasználóik életéről és egészségi állapotáról. Vizsgálatunk célja annak biztosítása, hogy a viselhető eszközökön keresztül a Googlehöz jutó személyes adatok felhasználása ne torzítsa a versenyt.

A vizsgálatra válaszul Rick Osterloh, a Google alelnöke megismételte, hogy a Fitbit egészségügyi és adatait nem fogják felhasználni a Google hirdetésekben. Rámutatott: „Ez az üzlet a készülékek miatt fontos, nem az adatok megszerzése a cél. Nemrég felajánlottuk, hogy jogilag kötelező érvényű kötelezettségvállalást teszünk az Európai Bizottságnak a Fitbit adatok felhasználásával kapcsolatban. ”

A Bizottságnak december 9-ig határoz majd, hogy hozzájárul-e az egyesüléshez.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek: