Cégvilág

2014. április 9.

Az átszervezés okozza a legtöbb stresszt

A munkahelyi stressz leggyakoribb oka a munkahelyi átszervezés, illetve a munkahely megőrzésével kapcsolatos bizonytalanság – derült ki egy friss európai statisztika felmérésből, amelyet ahhoz kapcsolódóan végeztek el, hogy az Európai Bizottság a minap a tervek szerint két éven át tartó átfogó kampányt indított a munkahelyi stressz okozta problémák jobb kezelésére.

2014. április 4.

E-mailben sem zaklathat a német főnök

A német munkaügyi minisztérium (Bundesmisiterium für Arbeit und Soziales) még tavaly ősszel adott ki egy direktívát, mely szerint a minisztériumi vezetők munkaidő után nem zaklathatják a dolgozókat sem telefonon, sem e-mailben.

2014. április 4.

Mit viseljen a tanárnő? – Dress code a munkahelyen

Mit vegyek fel? Ez a nők (és egyre inkább a férfiak) napi örök dilemmája. Mi az, amit még illik és mi az, amit már nem, mi az, amit „veszélyes” viselni. Igen, egyes öltözékek veszélyesek lehetnek, hiszen befolyásolhatják a teljesítményünkről alkotott véleményt. Mert bizony a munkahelyen a ruha (is) teszi az embert.

2014. április 2.

Sok a szabálytalanság a munkáltatóknál

A valamivel több, mint 800 munkáltató 4300 munkavállalójára kiterjedő célellenőrzés előzetes adatai alapján a vállalkozások mintegy 85 százaléka, a dolgozóknak pedig közel kétharmada számíthat valamilyen szabálytalanság megállapítására.

2014. március 29.

Nő a vezetők felelőssége

Az új Polgári Törvénykönyv újraszabályozza a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezéseket. Ennek keretében a vezető tisztségviselők a jövőben fokozottabb felelősséggel kötelesek eljárni.

2014. március 26.

Kötbér is kiköthető a tanulmányi szerződésekre

Az Mt. – új Ptk. hatályba lépésével összefüggő – módosítása 2013. március 15-től lehetővé teszi a tanulmányi szerződésekben, valamint a versenytilalmi megállapodásokban, hogy a felek kötbért kössenek ki. Az így megállapított kötbérre az új Ptk. vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

2014. március 25.

Újabb strasbourgi intő a magyar bíróságoknak

Még egy hónap sem telt el, február óta immár negyedik alkalommal marasztalta el az Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot az ügyek ésszerű időn belül történő elbírálása elvének megsértése miatt.

2014. március 24.

Új Ptk.: a hatálybalépésekor már fennálló munkaviszonyokban is alkalmazandó

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk.-t visszamenőleges hatállyal, a hatályba lépése előtt keletkezett és jelenleg fennálló munkaviszonyokban is alkalmazni kell – emelte ki dr. Berke Gyula a Wolters Kluwer Kft. által „Az új Ptk. – Amit egy munkajogásznak tudnia kell” címmel rendezett szakmai konferenciasorozat első előadásán.

2014. március 19.

Gyermek után mire számíthatunk a munkahelyen?

A Munka Törvénykönyve is számos olyan jogintézményt szabályoz, amely ösztönzi a családalapítást munkavégzés mellett. Ezek közül most a gyermekvállalással összefüggő felmondási tilalmakat és felmondási korlátozásokat tekintjük át.

2014. március 19.

Sok hibát találtak a munkaügyi razziákon

A munkáltatók 85 százalékánál talált szabálytalanságot egy nemrég lezajlott országos munkaügyi ellenőrzéssorozat. A legtöbb gond a nyilvántartásoknál mutatkozott.