Cégvilág

2014. január 30.

Lehetséges a munka a GYED mellett

2014-ben már GYED mellett is lehetséges a munkavégzés – akár napi nyolc órában is –, azoknak, akik a GYED-re már 2013-ban is jogosultak voltak és gyermekük betöltötte az egy éves kort.

2014. január 30.

Új Ptk.: személyiségi jogok sérelme a munkahelyen

2014. március 15-én hatályba lép hazánkban a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: új Ptk.). Tekintettel arra, hogy a 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) tételesen nevesíti háttérjogszabályaként a Ptk.-t, ezért természetszerűleg érinti az Mt. szabályait is a polgári törvénykönyv újrakodifikálása.

2014. január 30.

Péntekig kérhetünk munkáltatói szja-bevallást

Január 31-ig kell nyilatkozni arról, hogy munkáltatónkra bízzuk-e a tavalyi adóévről szóló személyi jövedelemadó-bevallásunk elkészítését. Arról is nyilatkozni kell a munkáltatónak, ha nem kérjük ezt. Nem minden munkavállaló élhet a lehetőséggel, és az is előfordulhat, hogy a munkáltató nem vállalja a feladatot.

2014. január 28.

Még él a régi Mt.: ítéletek munkaerő-kölcsönzési ügyekben (1. rész)

Olyan, munkaerő-kölcsönzési jogeseteket és bírósági döntéseket mutatunk be, amelyek az új Mt. hatálya alatt is iránymutatásul szolgálhatnak mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára, illetve akár korábban nem létező szabályok értelmezéséhez is segítséget nyújthatnak.

2014. január 27.

Változnak a közszféra foglalkoztatási szabályai

Az új Ptk. átírja a  közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényt is. A rendeltetésellenes joggyakorlás tilalmát felváltja a joggal való visszaélés tilalma, a személyiségi jogok megsértése esetén az új Ptk. szabályait kell alkalmazni, a megtámadás szabályait pontosítják – csak néhány változás a legfontosabbak közül.

2014. január 27.

Védekeznie kell a hidegben a munkaadónak

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal a hideg munkahelyi környezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából közleményben hívja fel valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében a szükséges megelőző intézkedések megtételére. Többek közt például szabadtéri munkavégzés esetén biztosítani kell az óránkénti pihenőidőt ,az irodákban pedig óvni kell a munkavállalókat a túlzott felmelegedéstől is.

2014. január 24.

Külföldi munkaviszony elismerése a nyugdíjhoz

A világban egyre gyakoribb az életpálya során hosszabb-rövidebb ideig külföldön történő munkavégzés, amely ténynek komoly jelentősége van a szintén egész életpályát felölelő nyugdíjjogosultság szempontjából. Nem közömbös, hogy van-e lehetőség a különböző országokban folytatott munkavégzés egybeszámítására a nyugdíjjogosultsághoz, vagy nincs.

2014. január 23.

Mikor köthető versenytilalmi megállapodás?

Egy kft-ben – melynek 50 százalékban tulajdonosa voltam a férjemmel való válás előtt – volt egy kolléganőm. Egy hónap próbaidő után nem hosszabbította meg a szerződését. Azóta is velem dolgozik, mert áthoztam őt egy bt-be. Aláírattunk vele a kft-ben egy olyan korlátozó szerződést, hogy ha máshová menne dolgozni, mit nem tehet meg. (2 évig nem mehet hasonló céghez, titoktartás.)

2014. január 22.

Egyszerűbb az EU-n kívüliek munkavállalása

Idén január elsejétől változott a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának engedélyezése. Az összevont engedélyezési eljárást a harmadik országbeli állampolgár kérheti, míg a munkavállalási engedélyezési eljárás alanya továbbra is a foglalkoztató. A munkavállalási engedély és a tartózkodási engedély egyablakos eljárásban adják ki.

2014. január 21.

Járhatnak bölcsibe a gyeden lévő munkavállalók gyermekei

Minden gyeden és gyesen lévő szülő beadhatja bölcsődébe gyermekét ha újra munkába áll, és a gyermek már elmúlt egyéves – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága.