Jogászdíj 2020-2021: A díjazottak Jogászdíj


2021. szeptember 18-án, a Károlyi-Csekonics palotában az Első Magyar Jogi Könyvszalon záróeseményeként 12 kategóriában ítélték oda a Wolters Kluwer Jogászdíjat 2020-2021 legjobb szakembereinek. A 2020–2021-es Jogászdíj jelöltjei megmutatták, hogy mi a valódi, gyakorlati értéke és megvalósulása e három fogalomnak: innováció, ügyfélközpontúság, példaértékűség.


Hová juthatunk el, ha kitartóan hiszünk abban, hogy a jogászi szakma nem pusztán egy szolgáltatás, hanem hivatás? Milyen az, amikor egy látszólag reménytelen ügyben nem adjuk fel, hanem elmegyünk a jogi keretek határáig, és bizonyítjuk, hogy ügyfelünknek van igaza? Miért fontos az, hogy ránézésre egyértelmű, egyszerűnek tűnő projekteket is a legnagyobb gondossággal lássunk el? Miben segíthetnek minket a digitális megoldások, hová vezet a legaltech útja? Kik a fiatal tehetségeink, és mit tudnak ők? 

A 20202021-es Jogászdíj jelöltjei nemcsak ezekre a kérdésekre adtak választ, hanem megmutatták, hogy mi a valódi, gyakorlati értéke és megvalósulása e három fogalomnak: innováció, ügyfélközpontúság, példaértékűség. Az elmúlt bő másfél év időszaka a jogi pályán dolgozó szakembereknek, vállalkozásoknak is nemcsak emberi, hanem szakmai szempontból is olyan kihívásokat adott, melyekre nem lehetett a jól bevált rutin szerint reagálni. Mindenki érezte a nagyobb felelősség súlyát: nem a megszokott munkakörnyezetben, néha óráról órára változó jogi helyzetekben kellett helytállni úgy, hogy az elvégzett munka minősége nem lehetett alacsonyabb, mint előtte, és egy-egy információnak, tájékoztatásnak, döntésnek adott esetben sokkal nagyobb hordereje volt. 

Az idő kulcsfontosságú tényezővé vált. Egyfelől ma már elvárás a lakossági, de még inkább a vállalati ügyfelek részéről, hogy a jogászok is – dolgozzanak akár ügyvédként, jogtanácsosként, jogi osztályon egy cégnél, vagy üzleti jellegű munkakörben – használják a technológia adta lehetőségeket a hatékonyabb, gyorsabb munka, esetenként a kockázatmentesebb eredmény érdekében. Másfelől az idő minősége felértékelődött: hatalmas mennyiségű és komplex információhalmazzal kell szembenéznünk nap mint nap, amit nemcsak lehetetlen feldolgozni manuálisan, de az érdemi, valódi jogászi munkától veszi el az időt, a hivatásnak attól a részétől, ami miatt a legtöbben ezt a pályát választották.  

A trendek azt mutatják – és a pályázatokban is ez tükröződik vissza –, hogy az innovációra (legyen az egy technológiai újdonság, vagy meglepő ötlet, egyedi érvelés, korábban elérhetetlennek tűnő célkitűzés) nagy hangsúlyt kell fektetni, és egyre fontosabb szerepet játszik a specializáció az ügyfelek növekvő igényeinek kiszolgálásában, a tehetséges munkaerő bevonzásában. 

Szerencsére úgy néz ki, hogy tehetségeknek a jogi szakma nem lesz híján. Az év fiatal jogász tehetsége és az év joghallgató tehetsége kategóriákban jelöltek megmutatták, hogy már korán érdemes tudatosan készülni a hivatás adta új lehetőségekre, érdemes a megszokottól eltérően gondolkodni, és szabad nagyot álmodni. 

Valamennyi díjazottnak és pályázónak tisztelettel gratulálunk, további munkájukhoz kitartást és jó egészséget kívánunk!

A díjazottak és a bírálóbizottság mondták a pályázatukról:

Találkozzunk a következő Jogászdíjon is!

Böngésszen a Jogászdíj kiadványunk cikkei között a Jogászdíj gombra kattintva!
A Wolters Kluwer Jogászdíj kiadvány teljes egészében ingyenesen letölthető innen.
Kapcsolódó cikkek

2021. november 30.

A kizáró okok szabályozása a közbeszerzési eljárásban – 11. rész

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában, dr. Dezső Attila szerkesztésében megjelenő, Nagykommentár a közbeszerzési törvényhez című könyv a korábbi kommentár jelentősen átdolgozott és kibővített változata. A könyv célja, hogy részletesen és teljeskörűen feldolgozza a közbeszerzési törvény szabályozását és fogalomrendszerét a Kbt. és a kapcsolódó jogszabályok közötti összefüggésekre is kitérve, valamint kimerítő jelleggel bemutassa az elmúlt időszak joggyakorlatát, nagy hangsúlyt fektetve nemcsak a hazai döntőbizottsági és bírósági, hanem az uniós jogalkalmazói gyakorlatra is. Ezúttal a kizáró okok szabályozásáról olvashatnak egy részletet.

2021. november 30.

Évi 52 költözés? Gondolatok a váltott gondoskodásról

Minden európai uniós tagállamban – így Magyarországon is – óriási vitákat keltett a váltott gondoskodást elrendelő bírósági döntés lehetőségének bevezetése. De vajon helye van ezekben a témákban az ideológiai vitáknak, vagy az empirikus kutatások adnak iránymutatást?