Világjogász

2015. november 26.

Biztonság Európa egén

Egész Európát megrázta a Germanwings 9525-ös járatának 2015. március 24-én bekövetkezett tragédiája. Egyeztetések sorozatát indította el azzal kapcsolatban, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni az európai légiközlekedést, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő.

 

2015. november 6.

A biztosítók közvetlen perlésének új fejleményei az EU Bíróságának gyakorlatában

Szeptember 9-én jelent meg az Európai Unió Bíróságának a Prüller-Frey ügy kapcsán indított előzetes döntéshozatali eljárásban hozott ítélete, mely a 864/2007/EK rendeletnek (Róma II. rendelet) a szerződésen kívüli károkozás esetén a biztosító elleni közvetlen keresetindítás megengedhetőségének kérdésével foglalkozó cikkét értelmezi.

2015. november 4.

ERSTE Bank-ügy: döntött az EU Bírósága

Köteles-e vizsgálni a közjegyző – az európai uniós jog alapján – a közjegyzői közokiratba foglalt fogyasztói szerződésekben a végrehajtási záradékkal történő ellátás szakaszában is a szerződés tisztességtelen kikötéseit?* Az Európai Bíróság 2015. október 1-én tette közzé a C-32/14-es számú előzetes döntéshoztali eljárásban hozott ítéletét.

2015. október 29.

Mi a helyzet Ciprussal?

2013-ban heteken át Ciprusra figyelt a világ: a szigetországban eddig még nem látott válságkezelő intézkedéseket kellett bevezetni, amely az egész ország gazdaságát megrengette. A cégek vagyonát nem érintette mindaz, ami történt, csupán a helyben vezetett bankszámlákat. De mivel a ciprusi törvények szerint nem kötelező ott bankszámlát nyitni cégalapításkor, a kettő nem feltétlen esett egybe.

2015. október 13.

Luxemburg: Kis ország, nagy lehetőségek

Luxemburg alig több mint fél millió lakossal rendelkezik, mégis Európa pénzügyi központjaként emlegetik. Az Unió GDP-jének jelentős része Luxemburg 100 km-es körzetéből származik, ráadásul a világon a második legtöbb befektetési alap is itt van bejegyezve. A siker receptje: egyszerű cégalapítás, kedvező adózás, rugalmas pénzügyi rendszer.

2015. szeptember 8.

A bevándorlás globális probléma

Naponta több száz, vagy akár ezer ember lépi át illegálisan a magyar határt, legtöbben a hazájukban dúló háborúk és az Iszlám Állam elől menekülnek családjukkal. A menekültügy globális probléma, sem Magyarország, sem pedig Európa nem tudja egyedül megoldani a kialakult helyzetet – mondja Lattmann Tamás nemzetközi jogász, egyetemi docens. Valóban sérülnek-e nemzetközi jogi normák az államok „önvédelmével”, jó-e vagy sem a dublini rendszer és hogyan kezelhető helyesen a menekültügy tagállami és hogyan uniós szinten?

2015. július 2.

Az európai védelmi határozatról

Az európai védelmi határozat (EVH), mint a legújabb európai uniós bűnügyi együttműködési forma, tulajdonképpen egy végrehajtási jogsegély. A 2011-ben született irányelv azt azonban nem írja elő, hogy a tagállamok újabb jogintézményeket vezessenek be, tehát nem jogharmonizációs rendelkezéseket tartalmaz, hanem egy bűnügyi együttműködési formát.

2015. május 4.

2008/48/EK irányelv értelmezés

Az Európai Unió Bírósága 2014 decemberében hozott C-449/13. számú ítéletében értelmezte a tagállamok fogyasztóknak nyújtott hitelekkel kapcsolatos megállapodásokra vonatkozó jogszabályainak összehangolásáról rendelkező 2008/48/EK irányelv egyes rendelkezéseit.