Világjogász

EJEB elmarasztalás öt ügyben

Szerző: Klemencsics Andrea és Rajnai Anna Éva
Dátum: 2015. február 18.
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly november óta öt jelentős ügyben hozott döntést, melyek közül három esetben a magántulajdon sérelme miatt, két alkalommal pedig a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme miatt marasztalta el hazánkat. Jelen cikkben az első négy eset kerül bemutatásra.

Mediációs tréningek bíróknak és közvetítésre utalás Bulgáriában

Szerző: Madocsai Kinga Blanka
Dátum: 2014. november 27.
Rovat:

Bulgáriában a mediációban is képzett bírók ötödik éve utalják közvetítésre a megfelelő ügyeket meggyőző és professzionális módon. Ez a bírói ,,ajánlás” a felek szemében is legitimációt adott a mediációs eljárásnak. Fokozza az alternatív vitarendezés vonzerejét, hogy a peres eljárás illetékének 50%-a visszajár, ha létrejön a megállapodás.

Kísérletek a mediáció felvirágoztatására Romániában

Szerző: Madocsai Kinga Blanka
Dátum: 2014. november 10.
Rovat:

2013 augusztus elseje óta a bíróság nem fogadta be a felperes keresetét Romániában, ha a per megindítása előtt vagy a bíróság által megszabott határidőn belül nem vett részt egy a mediáció előnyeiről szóló tájékoztatáson. A mediációt látványosan támogató romániai szabályozás és az intézmény mellett évek óta kitartó folyamatos kísérletek a számos tanulság mellett olyan meglepetésekkel szolgálnak, mint a szakmai szervezetek által kidolgozott mediátori etikai kódex vagy a lakosságot a mediáció előnyeiről nyílt előadásokon és szemináriumokon tájékoztató joghallgatók mozgalma.

Brüsszel I – azaz: EIPA-szeminárium Luxembourgban

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. október 29.
Rovat:

Az EIPA szervezésében Luxembourg ad otthont annak a november 20-21-én megrendezendő szemináriumnak, melynek témája a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a bírói ítéletek elismeréséről és végrehajtásáról szóló Brüsszel I rendelet felülvizsgálata, továbbá a 2015. január 10-étől hatályba lépő átfogó módosítások.