Cégvilág

2013. június 10.

Munkacsoport alakult a megváltozott munkaképességüekért

Idén a Magyar Távmunka Szövetség ismét együttműködést kezdeményezett, amely eredményeként megalakult a Magyar Távmunka Szövetség „Megváltozott munkaképességű személyek rugalmas foglalkoztatási helyzetével foglalkozó” Munkacsoportja (MMK Munkacsoport).

2013. június 7.

Egy szabálytalan elme

Minden tekintetben rendhagyó személyiség Szemerédi Endre. A nyolcvanas évek közepe óta az Egyesült Államokban és Magyarországon tanít párhuzamosan. A matematika utazó nagykövete, akinek munkásságát márciusban a Nobel-díjjal egyenértékű elismeréssel honorálták. Amellett, hogy az egész számok szerelmese, mindene a családja: feleségével – Kepes András tévés újságíró testvérével – öt gyermeket nevel.

2013. június 7.

Más tollával ékeskedni

Ha volt Schmitt Pál államfő ebül szerzett kisdoktori címének, de legalábbis az abból támadt plágiumbotránynak társadalmi hasznossága, akkor az abban állt, hogy ráirányította a figyelmet a tudományos munkák eredetiségére. Ma már számítógépes programok léteznek a szellemi tolvajlás leleplezésére – de persze sokan ezt is megpróbálják kijátszani. Nézzük, mekkora sikerrel.

2013. június 7.

Izrael atomtitka

A Közel-Kelet évtizedek óta egyetlen hatalmas puskaporos hordó. Irán és Izrael nukleáris hidegháborúja robbanással fenyeget, melyben atomtudósok játsszák a statiszták szerepét. A diktatórikus teheráni rezsim fegyverkezéséről sokat tudni, Günter Grass német író pedig nemrég Izrael nukleáris arzenáljára irányította a világ figyelmét.

2013. június 7.

Rovott múlt

Valóságos reneszánszát éli a székely rovásírás Magyarországon. Mind több település határában örökítik meg a helyiség nevét az ősi – avagy annak hitt – felirattal, és sokak számára a nemzeti identitás alapkövévé vált e jelrendszer. Azt, hogy nem több évezredes hagyományról, hanem a XV. századi humanisták találmányáról van szó, a nyelvtudomány ma már cáfolja, de az írás igazi eredete az idők homályába vész.

2013. június 4.

A modern iroda: új munkavégzési formák és ergonómia

Az irodai munkavégzés a modern szervezeti tevékenység színtere, mely a fizikai munkafolyamatoktól szeparált környezetben lehetővé teszi a hatékony menedzselési tevékenység elvégzését. Az iroda, mint az adminisztratív munkaerő-állomány és a vezetők munkahelye, illetve az ott folyó munka óriási változáson ment keresztül több évszázad alatt, mind fizikai megjelenésében, mind technológiájának fejlődésében, mind pedig az ott dolgozók igényeinek kielégítési szintjében. A szerző alábbi tanulmánya a HR&Munkajog szaklapban jelent meg.

2013. június 4.

Interaktív elektronikus munkajogi képzési csomag

A prémium jogi szolgáltatásokat nyújtó bpv | JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda az Innotica Grouppal közösen Magyarországon első ízben interaktív elektronikus munkajogi képzési csomagot fejlesztett ki.

2013. június 4.

Ami elromolhat, el is romlik

Melyikünk nem érezte már úgy, hogy Murphynek a címben idézett törvénye épp rajta teljesül be? Ki nem bosszankodott már azon, hogy egy készülék a garancia lejárta után szinte azonnal elromlik? A magyarázat sokszor nem a sors nem kifürkészhetetlen akaratában, hanem a tervezett elavulásnak nevezett jelenségben rejlik.

2013. június 4.

Élet-halál kérdés

Van-e halál az élet után? – ez az a kérdés, amire azóta keresi a választ az emberiség, amióta csak világ a világ. Minden kétséget eloszlató tudományos bizonyítékkal eddig még sem a hívők, sem az ateisták sem tudtak szolgálni. Ettől függetlenül – vagy éppen ezért – napjainkban a válasz reményében kutatók egész hada vizsgálja a halálközeli élményeket.

2013. június 4.

Régészek háborúja

Mindenki a maga múltját akarja kiásni a földből – ha valahol, hát Izraelben nagyon igaz ez a mondás. A zsidó–arab háborúskodás évtizedek óta a régészet frontján is zajlik. A tét: melyik népcsoport tudja létjogosultságát jobban alátámasztani a tudomány eszközeivel?