Bejegyzések dr. Szigeti-Szabó Andrea címkével

Követeléskezelési á la carte: felszámolás vagy FMH?
2023. szeptember 7. Cégvilág

Követeléskezelési á la carte: felszámolás vagy FMH?

Fizetési felszólító levelek közkedvelt záró frázisa a „haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket jogos követelésünk érvényesítése iránt”. Kellő tapasztalat hiányában talán észre sem vesszük, hogy ezen megjegyzésünk megfelelő kiegészítése nélkül le is korlátoztuk magunk számára a lehetséges igényérvényesítési módok körét, talán pont épp az optimálisat is. Jelen cikkünkben a két legtipikusabb követeléskezelési eszköz, a felszámolási eljárás és a fizetési meghagyás közötti választáshoz igyekszünk támpontokat adni.

Üzleti titok a közbeszerzési eljárásokban – lehet vagy sem?
2023. augusztus 10. Cégvilág

Üzleti titok a közbeszerzési eljárásokban – lehet vagy sem?

A Közbeszerzési Döntőbizottság több határozatában is elvi jelleggel rögzítette, hogy az üzleti titok körének meghatározása az érintett titokgazda gazdasági szereplő által meghatározott adatokat jelenti, az üzleti titokká minősítés az ajánlattevő kompetenciájába tartozik.

A tulajdonjog fenntartásának problémái ingó-adásvétel esetén
2023. április 13. Cégvilág

A tulajdonjog fenntartásának problémái ingó-adásvétel esetén

A praxisunk során véleményezett ingó-adásvételi szerződések közkedvelt rendelkezése a szerződés tárgya tekintetében a tulajdonjog fenntartásának kikötése az ellenérték teljeskörű rendezéséig. Gyakran szükséges szembesítenünk e szerződések használóit azzal, hogy az alkalmazott jogintézmény a szerződés tárgyára tekintettel valójában nem érvényesíthető – így az elérni kívánt célra biztosan nem alkalmas, sőt adott esetben téves biztonságérzetet ad. Jelen cikkünkben az ezzel összefüggő alapvető szempontokat kívánjuk bemutatni.

Hogyan gyűjthet adományt egy gazdasági társaság?
2022. október 20. Cégvilág

Hogyan gyűjthet adományt egy gazdasági társaság?

A civil szervezetek részére történő adománygyűjtés szabályokhoz kötött, amelyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt egy ilyen kampány meghirdetésre kerül. Az adománygyűjtési tevékenység ugyanis csak bizonyos szervezetek számára engedélyezett, ezért fontos különbséget tenni az adományozás és adománygyűjtés között.