Életmód

Alma a fájától

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Bár ezen a nyáron izgultuk végig a foci VB-t, most mégsem híres futballista apa–fiú párosokról írunk, akiknél a pályán „a barna futball (mint) – különös dzsungeli zene –, eget jár s földre-földre huppan”1: nem Maldiniékról, Verónékról, Cruyffékról vagy Gudjohnsenékről, illetve a Lampard-famíliáról, de nem is Miguel Ángel Alonsóról és fiáról, Xabi Alonsóról lesz tehát itt szó, hanem a tradicionális jogászcsaládokról.

Keserű pirula

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Amerikában Hungarian Powder-nek is nevezik az Avemar néven évekkel ezelőtt bevezetett „csodaszert”. A daganatos betegek gyógyulását segítő táplálékkiegészítő készítmény feltalálója, Hidvégi Máté azonban időközben Oncomar néven új terméket hozott létre, minek következtében perben és haragban áll egykori üzlettársaival. Miközben az ellenfelek kígyót-békát kiabálnak egymásra, a hatalmas pénzekről is szóló viszálykodás árnyékában sok rákbeteg nem tudja, most akkor kitől is remélje panaszainak enyhítését.

Alma a fájától…

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Varga Detre Az ELTE ÁJK-n végzett, 2010 novemberében tette le a jogi szakvizsgát. A jog több területe is érdekli, valamint a tudományos pálya és az oktatás is vonzza, mivel PhD hallgatóként büntetőjogot is tanított. Munkája kapcsán eljutott a legtöbb európai ország mellett Törökországba, Dubaiba, Marokkóba is. A 2010-es budapesti atlétika csapat EB-n a török nemzeti válogatott attaséjaként dolgozott. 2010 októberében a Duna TV kulturális főzőműsorában szerepelt. Olasz gyökereire is tekintettel az Olasz Kultúrintézet mellett működő nemzetközi kulturális egyesület alelnöke.

Extremely Hungary

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Az amerikai 2009. évi magyar évad egyik záró rendezvényén a nyolcvanas évek underground csapata, a Kontroll Csoport játszott, ráadásul az egykori felállásban. Így nyolcan, utoljára együtt 1983-ban, a búcsúkoncertjükön zenéltek. Most a zenekar egyik szaxofonosával, Újvári Jánossal beszélgetünk a novemberi koncertről. Újvári János 1956-ban született, a Kontroll Csoport és az Új Nem szaxofonosa volt. Jelenleg az Ur Knall együttesben játszik, de gyakran fellép az Ági és a fiúkkal is. Nagykovácsiban él, három fiút nevel. Hobbija a zene, a foci és a ping-pong. Újvári János: Nagyon jó volt újra együtt játszani, hiszen most tényleg mindenki itt volt az eredeti tagok közül. A mi fellépésünk nem csupán az Extremely Hungary-nek nevezett magyar évad része volt, hanem ezen belül a kelet-európai rendszerváltások 20. évfordulója alkalmából New Yorkban megrendezett „Performing Revolution in Central and Eastern Europe” nevű programsorozathoz is tartozott. A koncert napja, november 7-e is ezt szimbolizálta, így a fesztivál tulajdonképpen tisztelgés volt a vasfüggöny lehullása előtti kelet-európai underground művészet és ellenzéki kultúra előtt. Honnan jött az ötlet, hogy a kelet-európai rendszerváltó országok underground zenekarai New Yorkban fellépjenek? A „The New York Public…

Cukorka rendhagyó ügyfeleknek

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Aki sokat foglalkozik emberekkel, idővel rájön, van olyan élőlény, amelyik érdek nélkül szeret – foglalja össze több mint 35 év tapasztalatát a magát háziállatokkal körülvevő dr. Landes Judit, aki csak azért nem lett pszichológus, mert egykori osztályfőnöke szerint túlzottan azonosult volna a betegeivel. Igaza volt: az ügyvédnőt a hozzá sokszor szinte menekülő ügyfelei élete, történetei is megviselik olykor, bár mostanra megtanulta hétvégenként kikapcsolni a telefonját. Arra is rájött, bárkinek a jogi képviselete – ha át is érzi emberi felelőssége súlyát – mégiscsak elsősorban munka. S ha nem lenne elég, talál magának másutt is karitatív „feladatot”: az életét átszövi az adakozás, fiatal kora óta érzi, segíteni kell az elesetteken vagy tragikus helyzetbe kerülteken. Legutóbb a vörösiszap-károsultakat támogatta. A főként családjoggal foglalkozó, fiával közös magánpraxisában szeret más jogterületekre is kiruccanni, ezért „cukrot kap, aki más üggyel keres meg”. Ha egyszer nyugdíjba megy, „unokákra és sok állatra vágyom”. De hogy egyelőre mennyire nincs ideje erre gondolni, jelzi az interjú „rendhagyó” helyszíne: az ügyvédnővel két tárgyalás, Óbuda és Újpest között beszélgettünk a II–III. Kerületi Bíróság aulájában.

Volkswagen Passat és Passat Variant 2.0 TDI DSG

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Összesen több mint 15 millió eladott példánnyal a Volkswagen Passat kétségkívül a világ legsikeresebb modellsorozatainak egyike, s most újabb, 1973 óta immár hetedik generációjában mutatkozik be. A „bestseller” formavilága teljes egészében újszerűen jelenik meg, s elején a Phaeton egyértelmű vonásaival minden eddiginél dinamikusabb stílust képvisel.

CompLex Ügyvéd Reggeli

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

A perek gyorsítása és a modern technikai eszközök bevonása volt a célja a Pp. legutóbbi, novelláris jellegű módosításainak. A vállalkozásokat kiemeli a jogalanyok közül a jogalkotó, egymás közötti pereikre speciális szabályokat alkotva. Angolszász mintára bevezetik a kötelező, per előtti, illetve a tárgyalást előkészítő egyeztetést. Kérdés, hogy hagyományok és előzmények híján ez miként fog működni a gyakorlatban – hangzott el a CompLex Ügyvédreggeli keretében dr. Osztovits András, a Legfelsőbb Bíróság bírája előadásában. A Polgári perrendtartást 1990-ig négyszer módosították átfogó novellákkal, azóta viszont lendületet vett a jogalkotó, és már hatszor, a legutóbbi törvénymódosításokkal együtt pedig kilencszer változtattak a jogszabályon, nem beszélve a több mint hatvan kisebb módosításról. Emiatt a polgári eljárásjog szabályai egyre kiszámíthatatlanabbakká váltak, a jogalkotói „lendület” pedig már-már a jogbiztonságot veszélyezteti. A legutóbbi, novelláris jellegű módosítások – a 2008. évi XXX. tv., a 2009. évi L. tv. és a 2009. évi LXVIII. tv. – közös jellemzője, hogy a jogalkotó a pereket gyorsítani akarta, illetve be akarta vonni a modern technikai eszközöket. Előbbivel kapcsolatban megemlíthető, hogy önmagában a gyors eljárás nem lehet végcél, a garanciális szabályok lebontása, a peres felek jogainak…

Az ügyészi felelősségről szóló konferencia célja és előélete I. rész

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Ön volt a társszervezője az ügyészi szervezet és az ügyész közhatalmi tevékenységéért viselt polgári jogi felelőssége Európában címmel 2010. március 7–9. között Budapesten rendezett konferenciának. Mi volt az oka, előzménye és milyen előkészületekre volt szükség ahhoz, hogy ez a konferencia létrejöhessen? Az előzmények hosszabb távon a 90-es évek második felére nyúlnak vissza. A Polgári Törvénykönyv az ügyész közhatalmi tevékenységéért viselt polgári jogi felelősségét nem a jelenlegivel azonos feltételekkel, de az 1959-ben történt hatálybalépése óta szabályozza. A rendszerváltást megelőzően azonban nem volt jellemző, hogy ilyen ok miatt nagy számban indítottak volna pereket. 1996-tól fokozatosan nőtt az ügyészi szervezet ellen indított keresetek száma, a kereseti követelések összege, majd az Ítélőtáblák felállítását követően erősen polarizálódott a bírói gyakorlat az ilyen pereknek kb. 98%-ban alapját képező büntetőügyek megítélésében. Ezek a körülmények 2003-ra oda vezettek, hogy szétfeszítették az addigi szervezeti kereteket, vagyis korábban a Legfőbb Ügyész Magánjogi Főosztályán belül szervezett Perképviseleti Csoport helyett létrehoztuk, ugyancsak a Magánjogi Főosztály keretein belül, a Jogi Képviseleti és Koordinációs Osztályt, amely osztály a korábbiakhoz képest nagyobb létszámmal már nemcsak a peres képviseletet látta el, hanem azzal kapcsolatban egy magasabb…

A természet lágy ölén

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

A válság miatt már nemcsak családok, hanem felsőbb vezetők és baráti társaságaik, de művészek és olyan tudatos utazók is a falusi turizmus adta élményeket választják, akik az egészséges életmódot részesítik előnyben. Osztálykiránduló iskolások is igénybe veszik ezen helyeket, és egyre gyakoribb, hogy cégek csapatépítő tréningeket is „falusi” környezetben tartanak. Tavaly 17 százalékos emelkedést tapasztaltak az előző évekhez képest, és idén is hasonló számú vendégnövekedéssel számolnak a szakértők.

A Bermuda máig élő rejtélye

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

A Brazíliából Franciaországba tartó utasszállító repülőgép júniusi lezuhanása, az esemény azóta is tulajdonképpen megmagyarázatlan volta kísértetiesen emlékeztet a XX. század második felének egyik legnagyobb rejtélyére. A Bermuda-háromszögben az utóbbi évtizedekben több száz hajónak és repülőgépnek veszett nyoma, mindmáig homályos körülmények között. Mexikó visszakerülhet a térképre Mexikó megállapodást kötött a Google-lel, hogy segítsen a sertésinfluenza-járvány után a turizmust feléleszteni a történelmi weboldalaik által. Alfonso de Maria y Campos, az Antropológiai és Történelmi Nemzeti Intézet igazgatója azt mondta, hogy a terv tartalmazza a régészeti és egyéb történelmi weboldalak elhelyezését a Google Earthön. Mexikó híres gazdag kulturális örökségéről, történelmi emlékműveiről és az ősi azték civilizációjáról. A nemzet harmadik legnagyobb gazdasági bevétele pedig a külföldi turizmusból tevődik össze. Az ipar az influenza kitörésekor rákényszerített több száz régészeti weboldalt és múzeumot, hogy ideiglenesen zárjon be. Az együttműködéssel viszont Mexikó azt reméli, hogy történelmi gazdagsága által vissza fog kerülni a térképre. Duna Televízió Stonehenge-nél idősebb temető Angliában Légifelderítés során észlelt gabonaköröknek köszönhetően akadtak rá brit régészek egy történelem előtti szertartáshelyre a Stonehenge közelében fekvő Damerhamben. A Stonehenge romjainál ezer évvel idősebb területen nem csupán fatemplomok maradványait…