Szakma


2013. augusztus 2.

Az ingyenes felsőoktatás és a „röghöz kötés” jogi háttere

A napokban hirdették ki a felsőoktatási felvételik ponthatárait, amelynek alapján eldőlt, hogy ki kezdheti meg szeptembertől a tanulmányait államilag támogatott képzésben és ki csupán költségtérítéses hallgatóként. Aki egyetlen jelentkezése esetén sem érte a szükséges pontszámot, illetve a rendes eljárásban nem adta be a jelentkezési lapját, jelentkezhet még a pótfelvételi keretében, ám az ott meghirdetett képzések – néhány elenyésző számú kivételtől eltekintve – kizárólag költségtérítéses formában indulnak meg.

2013. július 31.

Szabadon kereshetünk őseink törvényei között

8457 törvénycikket tartalmaz a Corpus Juris Hungarici, amely mostantól a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja által gondozott jogi adatbázisról, a Jogtárról is elérhetővé vált. A gyűjtemény, amely a Szent István király uralkodásától 1948-ig tartó időszak törvényalkotásának dokumentumait gyűjti össze, a mai emberek számára is érdekességként, sokszor megdöbbentő, máskor megmosolyogtató törvényekkel igazi kuriózumként szolgál.

2013. július 30.

Munkahelyi megfigyelés

A munkahelyi elektronikus megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos adatvédelmi szabályokat, garanciális követelményeket és hatósági lépéseket gyűjtöttük össze cikkünkben.

2013. július 29.

Önbíráskodás vagy önvédelem – itthon elítélnék Zimmermant?

Nem bűnös! Mondta ki a „verdict”-et az esküdtszék George Zimmermanról, de sohasem fogjuk megtudni, hogy mi is történt valójában. Vajon Zimmerman faji előítéletből, vagy önvédelemből lőtte-e le a színes bőrű kamaszt? – Az eset kapcsán a jogos védelem hazai szabályozásáról beszélgetünk Dr. Mészáros Ádám büntetőjogásszal.

2013. július 26.

Hány fénykép igazolja a gyorshajtást?

Közlekedési szabályszegést hiteles mérőberendezéssel rögzítő egy darab fényképfelvétel is elegendő a szabálysértés megállapítására – mondta ki a Kúria egy felülvizsgálati eljárás során hozott döntésében.

2013. július 26.

Tranzakciós illeték: készpénzben is kérhető a munkabér?

Augusztus 1-től emelkedik  a tranzakciós illeték. Hogyan érinti ez a bérkifizetéseket, drágábban jutnak-e hozzá fizetésükhöz a munkavállalók? Ki fizeti a munkabérek bankszámlára utalásának költségét?  Kit terhel a munkabér felvétel, a bankszámlanyitás, bankszámlavezetés és a bankkártya költsége? El lehet-e kerülni a tranzakciós illetéket? Lehetséges-e készpénzben kérni a munkabért? 
 

2013. július 25.

Meddig terjed a véleménnyilvánítás szabadsága?

„A véleménynyilvánítás szabadságának témájában viszonylag hamar rátaláltunk a rendszerhibákra. Míg a szakma és a civil szervezetek többnyire a frissen hatályba lépett médiatörvény és a kialakult új médiarendszer veszélyeire koncentrált, mi elsősorban a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztető jogalkotási és -alkalmazási kérdésekkel kezdtünk foglalkozni. A jelentősebb médiumok jogászaival közösen választottuk ki azokat a stratégiai jelentőségű ügyeket, melyekben a CivilMédia szakmai segítséget, néhány esetben pedig konkrét jogi képviseletet nyújtott” – mondta az Ügyvédvilágnak adott interjújában dr. Bodrogi Bea ügyvéd, a CivilMédia társalapítója. Szerinte a legfontosabb témák az újságírók, vagy épp a kommentelők ellen indult polgári és büntetőeljárások, a rendőrfotós kártérítéses perek, sajtó-helyreigazítási perek korlátai, nehézségei.

2013. július 24.

Hogy kerül a csizma az asztalra? – avagy a társasági jog a Ptk-ba

A társasági jog Polgári Törvénykönyvbe (Ptk.-ba) történő beillesztése megosztotta a jogászközvéleményt. Kétségtelen, ez a kodifikációs bizottságban is vitatott kérdés volt. A részletekről beszélgettünk dr. Kisfaludi András egyetemi tanárral, aki a kodifikációs bizottság tagjaként aktívan közreműködött a kódex megalkotásában.