Világjogász

Áttekintés az európai hosszú távú befektetési alapokról

Szerző: Dr. Bakos-Kovács Kitti
Dátum: 2016. január 20.
Rovat:

2015. december 9-től kezdve alkalmazandó a tagállamokban az Európai Parlament és a Tanács 2015. április 29-i 2015/760/EU rendelete, amely az európai hosszú távú befektetési alapok szervezeti, engedélyezési, befektetési, átláthatósági követelményeit, valamint a hatósági felügyelet és együttműködés szabályait rendezi. Jelen cikkben az európai hosszú távú befektetési alapok (rövidítve: EHTBA, angol elnevezéssel: European Long-Term Investment Funds, röviden: ELTIFs), mint a befektetési alapok új fajtájának és európai szintű szerveződésének áttekintő jellegű bemutatását kívánjuk adni elsődlegesen az európai jogszabályok alapján, de ahol szükséges, utalunk a magyar törvény megfelelő rendelkezéseire is.
 

Magzatvízzel a gyereket

Szerző: Szőnyi Szilárd
Dátum: 2016. január 19.
Rovat:

Illegális szervkereskedelem vádjával illetik életvédők az Egyesült Államok legnagyobb abortuszklinikáját. A Planned Parenthood nevű hálózat szerint csupán arról van szó, hogy költségtérítést fogadnak el a művi vetélés során megmaradt testrészekért. Akár így, akár úgy, az Amerikát megosztó eljárás súlyos bioetikai kérdéseket vet fel.

Magyar ingatlankezelő javára döntött a strasbourgi bíróság

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. január 12.
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kártérítést ítélt meg kedden a budapesti bejegyzésű Miracle Europe Ingatlankezelő Kft.-nek, mert a törvényszék szerint a cég peres ügyében a magyar állam megsértette a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

Biztonság Európa egén

Szerző: Simon Emese Réka
Dátum: 2015. november 26.
Rovat:

Egész Európát megrázta a Germanwings 9525-ös járatának 2015. március 24-én bekövetkezett tragédiája. Egyeztetések sorozatát indította el azzal kapcsolatban, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni az európai légiközlekedést, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő.

 

A biztosítók közvetlen perlésének új fejleményei az EU Bíróságának gyakorlatában

Szerző: Ügyvédvilág
Dátum: 2015. november 6.
Rovat:

Szeptember 9-én jelent meg az Európai Unió Bíróságának a Prüller-Frey ügy kapcsán indított előzetes döntéshozatali eljárásban hozott ítélete, mely a 864/2007/EK rendeletnek (Róma II. rendelet) a szerződésen kívüli károkozás esetén a biztosító elleni közvetlen keresetindítás megengedhetőségének kérdésével foglalkozó cikkét értelmezi.

ERSTE Bank-ügy: döntött az EU Bírósága

Szerző: Papp Mónika
Dátum: 2015. november 4.
Rovat:

Köteles-e vizsgálni a közjegyző – az európai uniós jog alapján – a közjegyzői közokiratba foglalt fogyasztói szerződésekben a végrehajtási záradékkal történő ellátás szakaszában is a szerződés tisztességtelen kikötéseit?* Az Európai Bíróság 2015. október 1-én tette közzé a C-32/14-es számú előzetes döntéshoztali eljárásban hozott ítéletét.

Mi a helyzet Ciprussal?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. október 29.
Rovat:

2013-ban heteken át Ciprusra figyelt a világ: a szigetországban eddig még nem látott válságkezelő intézkedéseket kellett bevezetni, amely az egész ország gazdaságát megrengette. A cégek vagyonát nem érintette mindaz, ami történt, csupán a helyben vezetett bankszámlákat. De mivel a ciprusi törvények szerint nem kötelező ott bankszámlát nyitni cégalapításkor, a kettő nem feltétlen esett egybe.