Életmód

Idegenrendészet vagy büntetőeljárás? II.

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Az előző számban arról tudósítottunk, hogy Pécsett kerekasztal-beszélgetést szerveztek, amely az Idegenrendészet és a büntetőeljárás párhuzamosságának aktuális problémája címet kapta. Ott kérdeztük dr. Fekecs Gyula ügyvédet arról, hogy milyen nehézségekkel kell az ügyvédeknek szembenézniük, amikor külföldi állampolgár képviseletét látják el. Lehet-e velük szemben kiutasítást előkészítő, vagy idegenrendészeti őrizetet elrendelni, amikor párhuzamosan folyik a büntetőeljárás? És egyáltalán, ha a büntetőeljárásban nem alkalmaznak kiutasítást, akkor idegenrendészetileg kiutasítható-e a külföldi Magyarországról? Mi a különbség a kiutasítást előkészítő őrizet, az idegenrendészeti őrizet, az előállítás és a büntetőeljárásban alkalmazható őrizetbe vétel között?

Damoklész kardja II.

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Az Ügyvédvilág 2009/4. számában a bankárperek kapcsán felmerült néhány jogi és gazdasági kérdés, amelyre most igyekszünk választ adni. Sokan értetlenül szemlélik, miként lehetséges, hogy néhány esetben az első- és másodfokú bírósági döntések jogi érvelései egymással szembe mennek, és a felmentettekből elítéltek lesznek, ugyanakkor pedig a hasonlóképpen eljárók ellen büntetőeljárást sem indítanak, egyrészről sértve ezzel a törvény előtti egyenlőség elvét, másrészről viszont bizonytalanságot és félelmet keltve az ugyanolyan gazdasági módszert követőknél. Mint köztudott, az Agrobank ellen indított eljárásban a vád 10 rb. gazdálkodó szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés büntette volt. Az első fokú eljárásban a bíróság azért mentette fel a vádlottakat, mert alaposan megvizsgálta, hogy a vitatott hitel- és háttérszerződések tartalma megfelel-e az akkor hatályos jogszabályoknak. A bírónak tehát nem volt elég a vesztegetésre vonatkozó büntetőjogi normákat figyelembe vennie, hanem alaposan el kellett mélyednie a pénzintézetekről és a pénzintézeti tevékenységről szóló, azóta hatályon kívül helyezett 1991. évi LXIX. törvény (a továbbiakban: Pit.) és a gazdasági társaságokról szóló, szintén már hatályon kívül helyezett 1988. évi VI. törvény (Gt.) hatálya alá tartozó jogszabályokban is. Ennél a pontnál merül…

Bizalom és tradíció

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

 

Pál Árpád 1969-ben született, 1993-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd 1995-ben az ELTE jogi szakokleveles közgazdász képzésén vett részt. 1992–1996 között üzletágvezető a Bankár Tőkebefektetési és Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nél. 1996–2001-ig a Budapest Bank Rt./GE Capital leányvállatat, majd a Croesus-csoport ügyvezető igazgatója. 2002–2004 között a Postabank és Takarékpénztár Rt. és az Erste Bank Hungary Rt. vezérigazgatói tanácsadója. 2006-tól 2008-ig a Budapesti Értéktőzsde Zrt. Vezérigazgatója. 1993-tól tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen, 2005-től egyetemi adjunktus, 2008-tól címzetes egyetemi docens. Autókban a SUV-k, a Volvo és az Audi, étteremben az Arcade Bistro a kedvence. Folyékonyan beszél angolul. Kedvtelése az oktatás, túrázás, úszás és olvasás minden mennyiségben.

A Stockholmi Program III. rész

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Az ÜgyvédVilág korábbi számaiban a Stockholmi Programról beszélgettünk Dobrocsi Szilviával. Riportunkat folytatva, most a program prioritásai közül a 3. és 4. helyen említett feladatokról kérdezzük beszélgetőpartnerünket.

Alma a fájától

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Bár ezen a nyáron izgultuk végig a foci VB-t, most mégsem híres futballista apa–fiú párosokról írunk, akiknél a pályán „a barna futball (mint) – különös dzsungeli zene –, eget jár s földre-földre huppan”1: nem Maldiniékról, Verónékról, Cruyffékról vagy Gudjohnsenékről, illetve a Lampard-famíliáról, de nem is Miguel Ángel Alonsóról és fiáról, Xabi Alonsóról lesz tehát itt szó, hanem a tradicionális jogászcsaládokról.

Keserű pirula

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Amerikában Hungarian Powder-nek is nevezik az Avemar néven évekkel ezelőtt bevezetett „csodaszert”. A daganatos betegek gyógyulását segítő táplálékkiegészítő készítmény feltalálója, Hidvégi Máté azonban időközben Oncomar néven új terméket hozott létre, minek következtében perben és haragban áll egykori üzlettársaival. Miközben az ellenfelek kígyót-békát kiabálnak egymásra, a hatalmas pénzekről is szóló viszálykodás árnyékában sok rákbeteg nem tudja, most akkor kitől is remélje panaszainak enyhítését.

Alma a fájától…

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Varga Detre Az ELTE ÁJK-n végzett, 2010 novemberében tette le a jogi szakvizsgát. A jog több területe is érdekli, valamint a tudományos pálya és az oktatás is vonzza, mivel PhD hallgatóként büntetőjogot is tanított. Munkája kapcsán eljutott a legtöbb európai ország mellett Törökországba, Dubaiba, Marokkóba is. A 2010-es budapesti atlétika csapat EB-n a török nemzeti válogatott attaséjaként dolgozott. 2010 októberében a Duna TV kulturális főzőműsorában szerepelt. Olasz gyökereire is tekintettel az Olasz Kultúrintézet mellett működő nemzetközi kulturális egyesület alelnöke.

Extremely Hungary

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Az amerikai 2009. évi magyar évad egyik záró rendezvényén a nyolcvanas évek underground csapata, a Kontroll Csoport játszott, ráadásul az egykori felállásban. Így nyolcan, utoljára együtt 1983-ban, a búcsúkoncertjükön zenéltek. Most a zenekar egyik szaxofonosával, Újvári Jánossal beszélgetünk a novemberi koncertről. Újvári János 1956-ban született, a Kontroll Csoport és az Új Nem szaxofonosa volt. Jelenleg az Ur Knall együttesben játszik, de gyakran fellép az Ági és a fiúkkal is. Nagykovácsiban él, három fiút nevel. Hobbija a zene, a foci és a ping-pong. Újvári János: Nagyon jó volt újra együtt játszani, hiszen most tényleg mindenki itt volt az eredeti tagok közül. A mi fellépésünk nem csupán az Extremely Hungary-nek nevezett magyar évad része volt, hanem ezen belül a kelet-európai rendszerváltások 20. évfordulója alkalmából New Yorkban megrendezett „Performing Revolution in Central and Eastern Europe” nevű programsorozathoz is tartozott. A koncert napja, november 7-e is ezt szimbolizálta, így a fesztivál tulajdonképpen tisztelgés volt a vasfüggöny lehullása előtti kelet-európai underground művészet és ellenzéki kultúra előtt. Honnan jött az ötlet, hogy a kelet-európai rendszerváltó országok underground zenekarai New Yorkban fellépjenek? A „The New York Public…

Cukorka rendhagyó ügyfeleknek

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Aki sokat foglalkozik emberekkel, idővel rájön, van olyan élőlény, amelyik érdek nélkül szeret – foglalja össze több mint 35 év tapasztalatát a magát háziállatokkal körülvevő dr. Landes Judit, aki csak azért nem lett pszichológus, mert egykori osztályfőnöke szerint túlzottan azonosult volna a betegeivel. Igaza volt: az ügyvédnőt a hozzá sokszor szinte menekülő ügyfelei élete, történetei is megviselik olykor, bár mostanra megtanulta hétvégenként kikapcsolni a telefonját. Arra is rájött, bárkinek a jogi képviselete – ha át is érzi emberi felelőssége súlyát – mégiscsak elsősorban munka. S ha nem lenne elég, talál magának másutt is karitatív „feladatot”: az életét átszövi az adakozás, fiatal kora óta érzi, segíteni kell az elesetteken vagy tragikus helyzetbe kerülteken. Legutóbb a vörösiszap-károsultakat támogatta. A főként családjoggal foglalkozó, fiával közös magánpraxisában szeret más jogterületekre is kiruccanni, ezért „cukrot kap, aki más üggyel keres meg”. Ha egyszer nyugdíjba megy, „unokákra és sok állatra vágyom”. De hogy egyelőre mennyire nincs ideje erre gondolni, jelzi az interjú „rendhagyó” helyszíne: az ügyvédnővel két tárgyalás, Óbuda és Újpest között beszélgettünk a II–III. Kerületi Bíróság aulájában.

Volkswagen Passat és Passat Variant 2.0 TDI DSG

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 23.
Rovat:

Összesen több mint 15 millió eladott példánnyal a Volkswagen Passat kétségkívül a világ legsikeresebb modellsorozatainak egyike, s most újabb, 1973 óta immár hetedik generációjában mutatkozik be. A „bestseller” formavilága teljes egészében újszerűen jelenik meg, s elején a Phaeton egyértelmű vonásaival minden eddiginél dinamikusabb stílust képvisel.